Hepimizin severek dinlediği, okuduğu bu masallar psikanaliz bilimi ile ortaklığa ve bu bilimle masalların derinlikli okuma olanağına sahiptir. Psikanaliz bilinç ve bilinç dışından beslenir. Masallarda bir nevi bilinç ürünüdür.
Masal genel olanın, bilinenin ötesindedir.
Uyumadan önce çocuğa okunan bir peri masalı, onu kendi bilinçaltında ister istemez değerlendirmeye alır. Bu masalların gizli bir şekilde bilinçaltına ahlaki açıdan olumlu göndermeler sunar. Sonunda iyilerin kazanıp kötülerin ölmesi de çocuklar için alınabilecek bir derstir.
Masal, insandaki çocukluğun sanatıdır. İnsan, çocuksuluğunu en güzel yönüyle masallarda bulmaktadır. Masallar çocuk ruhunu besleyen, süsleyen, donatan, zenginleştiren, geleceğe hazırlayan, gerçeği dolaylı olarak anlatan bir türdür. Hayal dünyasının can alıcı renklerini, ilginç olaylarını, çocuksu bir anlatımla masallar gerçekleştirir. Masallar sembollerden, hayal atmosferinden ayıklandığında hayatın kendisi ile karşılaşılmaktadır (Türk Dili, 1968).
Masal Terapisi;
Çocukların yetişkinler gibi kendilerini ifade etmeleri kolay değildir. Masal terapisi ile çocuklar kelimeleri kullanmak yerine masal ve materyalleri aracılığıyla, kendini ifade edebilmeyi, günlük yaşamında baş edemediği problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranışlarını değiştirebilmeyi öğrenir.
Masal terapisi ile;
Kısaca masal terapisi ile çocuklara yönelik bir çok vakanın ortaya konulması ve belirtilerinin gözlemlenmesini sağlanabilir.
Genellikle halkın kendi tarafından yaratılan, kuşaktan kuşağa aktarılan, ağızdan ağıza söylenip gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağandışı olayları anlatan edebi eserlere masal denir.
Masallarda anlatılan olaylarla birlikte dinleyici düşsel bir yolculuğa çıkarılmaktadır.
Masalın özelliklerini
Masalları eğitim açısından değerlendirdiğimizde, kendini gerçekleştirme, sosyalleşme, dil gelişimi, içinden çıktığı toplumla ve onun değer yargılarıyla bütünleşme, hayata olumlu bir gözle bakma, çevreye ve başkalarına karşı duyarlı olabilme, iyi-kötü, hak hukuk olgularını anlamlandırma ve şekillendirme, düşünme, yalan, mertlik, dürüstlük, hayal dünyasını geliştirebilme gibi konularda, çocuğun duyuşsal, bilişsel, zihinsel ve psiko-sosyal gelişimine katkı sağladığını söyleyebiliriz. Bu katkıları en genel haliyle beş ana başlık altında toplayabiliriz.
Bunlar;
MASAL VE HİKAYE ANLATIM TEKNİKLERİ
Farklı teknikler kullanmak etkinliğe ilgiyi arttırırken, dikkati de canlı tutar. Eğitimcinin daha etkili, amacına ulaşan bir çalışma ortaya çıkartabilmesi için hikâye anlatma tekniklerini çok iyi bilerek uygulaması gerekir.
1 ile 3 yaş arası: Bu yaş döneminde olan çocuklara en iyi şekilde masal dinleme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Seçilecek olan masalların akıcı bir dille yazılmış olmaları asıl dikkat edilen konu olmalıdır.
Ayrıca eğlenceli olan masallar da dinlemeyi kolaylaştıran bir unsur olarak görülebilecektir. İlgisini çekmeyen masallarda ısrar edilmemesi gerekecektir.
3 ile 4 yaş arası: Çocuğun beyinsel açıdan gelişimi yavaş yavaş sağlandığı için, bu yaş döneminde daha uzun olan masallar tercih edilebilecektir. Yine her yaş grubunda olması gerektiği gibi, masalların çocuğun ilgisini çekecek nitelikte olması gerekmektedir.
Olumsuz olan durumların da ayırt edilmeye başlandığı bu dönemlerde, öğütler içeren masallar okunabilecektir.
4 ile 5 yaş arası: Genel olarak bu yaş döneminde tüm iyi ve kötü kavramları ayırt edilebilecektir. Çocuğun iyi olanı bulabilmesi açısından da, hep merak edip soru sorması beklenmektedir. Çocuğun doğru olanı algılayabilmesi açısından tüm soruların cevaplanması ve kimi soruların da çocuğun kendisinin bulması sağlanmalıdır.
Hikâye kitaplarının kullanımı ile çocukların,
Öykü Oluşturma ve Tamamlama
Öykü oluşturma ve tamamlama çocukların kendi öykülerini yaratması, onların hayal dünyalarını, duygu ve düşüncelerini ortaya çıkarmaya yarayan bir etkinliktir.
Öykü oluşturma, anlatıcının – eğitimcinin seçtiği bir konu üzerinde olabileceği gibi anlattığı öyküyü çocukların yeniden oluşturması şeklinde de olabilir. Ayrıca öykünün adı değiştirilebilir, sonu farklı bitirilebilir, çocukların beyin fırtınası yaparak olayı farklı yorumlaması sağlanır.
Öykü oluşturma, eğitimcinin söylediği iki üç sözcükle ilgili (kış, kar, soğuk) öykü oluşturmaları sağlanabilir.
Öykü tamamlama etkinliği de öykü oluşturma etkinliğine girebilir. Anlatılan öykü yarıda kesilir, sonucunu çocukların tamamlaması ve öykünün adını koymaları istenebilir.
Öykü tamamlama ve öykü oluşturma ile çocuklar,
0-6 YAŞ: OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ
– Ninniler – Öykü
– Resimli kitaplar
– Şiir
– Çekici kartlar
– Cd, mp3
– Tekerlemeler
– Video, TV
– Bilmeceler, atasözleri, fıkralar
– Destanlar, efsaneler – Çocuk kulübü, tiyatrosu
– Masal
Bu yaştaki çocukların eğilimlerinde cinsiyetler arasında fark yoktur.
7-9 YAŞ: MASAL DÖNEMİ
– Kahramanları çocuk olan öyküler
– Kahramanları hayvan olan öyküler
– Tatil ve doğa öyküleri
– Efsaneler, destanlar, fıkralar
Okul öncesinin devamı olan bu dönem çocuklarında da cinsiyet farkı belirginleşmemiştir.
Ancak kızlarda bu dönem bir yıl daha uzun sürebilir.
Bu dönem çocukları en çok masaldan hoşlanırlar. Bu dönem çocuklarının kitapları resimli olmalıdır.
10-12 YAŞ: SERÜVEN DÖNEMİ
KIZ ERKEK KIZ/ERKEK (ORTAK)
– Ev, okul yaşamı – Serüven kitapları – Mizah
– Yararlı bilgiler – Gezi kitapları – Biyografiler
– Şiir, tiyatro eğitimi – Öykülestirilmis tarih, – Polisiye
– Duygusal kitaplar – Kahramanlık konulu kitaplar – Yabancı ülkeler
– Kadın, erkek yaşamını – Öykülestirilmis fen, dogakonulu anlatan yazılar kitaplar
Bu yaş çocuklarında gerçeğe yönelme baslar. Cinsiyetler arasında fark vardır.
Alanında uzman Neslihan Atmaca ile görüşmek ister misiniz ?